Galerie U brány zahájila letos svojí sedmnáctou výstavní sezónu

13.03.2016 17:27

Jiří Slíva, Jiří Suchý, Jiří Šlitr, Jan Kanyza, Karel Gott, Jan Saudek, Kája Saudek, Berenika Saudková, Ivan Mládek a Ivo Pešák, Marek Brodský, Kristián Kodet, Vlasta Třešňák, Iva Huttnerová, Emma Srncová, Vlasta Kahovcová, Olga Menšíková, to jen zlomek jmen z více než 100 vystavujících umělců v historii Galerie U brány. Mnozí jmenovaní byli v Úštěku díky své výstavě poprvé v životě a byli nadšeni z našeho malebného náměstí a okolního centra i z bezprostřednosti návštěvníků vernisáže.

V letošním roce jsme pečlivě a s pokorou připravili celkem 7 nových výstav. Podrobný přehled s daty vernisáží k nalezení v Plánu výstav 2016.

První výstava představila nádherně barevné malby na dřevě s přírodními motivy výtvarníka a designéra Tomáše Záborce. Galerie byla poprvé v historii plná obrazů a plastik ze dřeva, vše barevně  i motivy nádherně sladěné, požitek pro oko všech návštěvníků.

Od 17. března premiéra v Úštěku i v České republice – druhá samostatná výstava grafik Luboše Maliny (první samostatnou měl loni v USA). Luboš je znám jako špičkový muzikant, kapelník i producent. Ve jeho výtvarné tvorbě se snoubí vliv tvorby geniálního Bohuslava Reyneka, prožitky z jeho muzikantského života a tvorby i  vztah k přírodě a život na farmě.

Další  letošní premiérou bude výstava kožených obrazů a plastik Blanky Mudrové v měsíci květnu. Její poctivou řemeslnou práci známe z nabídky originálních kabelek v naší galerii, na samostatné výstavě odhalíme její výtvarné nadání i smysl pro detail.

Aleš Vondřich a Kateřina Dominová představí na další výstavě na konci června a v červenci výběr olejomaleb, grafik i keramických plastik. Je to po letech u nás druhá výstava této umělecké dvojice. Stálí návštěvníci znají jejich originální keramiku s motivy jemných ženských tváří, světa starých velocipédů, vzducholodí a podobně. Je na co se těšit.

V měsíci srpnu a v první polovině září představí svou tvorbu akademický malíř slavného jména Jan Tichý, jehož tvorbu znají v mnoha zemích Evropy. Olejomalby, grafiky i autorský porcelán vytvoří na chvilku v galerii svět dle Jana Tichého.

Akademický malíř a docent Vladimír Šavel, čerstvý držitel ocenění osobnosti roku v oblasti kultury v Ústeckém kraji, to napovídá mnohé o tomto severočeském patriotovi a dalším vystavujícím.  V Úštěku vystavoval dříve společně se svým bratrem ak. malířem Iljou Šavelem a již nežijícím otcem ak. malířem Vladimírem Šavelem starším. V měsíci říjnu a listopadu to bude jeho první samostatná výstava u nás.

Na závěr roku v měsíci prosinci zahájí svou výstavu malíř, milovník života i trochu spisovatel Jiří Ryvola. Je to jeho již druhá výstava v naší galerii a představí na ní kromě poslední tvorby například i originály kreseb úštěckých zákoutí, které naleznete v jeho loni vydané bohatě ilustrované knížečce o Úštěku pod názvem „Úštěk, město, které byste měli vidět.“


Snad vás nějaká výstava zaujme, na viděnou s Vámi se těší PaeDr. Jiří Matta a Věra Vltavská.
Za galerii sepsal Libor Uhlík starší.